top of page

De beste drank- en kaascombi's bij Van Loon Kwaliteitskaas

  • vanloonkwaliteitsk
  • 16 sep
  • 2 minuten om te lezen

Stel je voor: een goed glas in je hand, een stukje kaas dat perfect aansluit en de smaken naar een hoger niveau tilt. En jij hoeft alleen maar achterover te leunen en te genieten. In deze blog nemen we je mee langs de ultieme drank- en kaascombi’s, zodat jij je volgende borrel nét dat beetje extra kan geven.


ree

Witte wijn Witte wijn kan licht en verfrissend zijn, maar ook rijk en vol, en varieert van droog tot zoet. Hieronder lees je meer over de drankstijl, kenmerken in de kaas die hier goed bij passen en voorbeelden.


We beginnen bij een frisse, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc. Deze wijn staat bekend om zijn frisse zuren, citrus, vaak wat kruidige en soms groene tonen. Dat vraagt om kazen die de frisheid aanvullen of er juist een romige balans tegenover zetten. Hier zijn drie topcombinaties bij witte wijn: Belegen geitenkaas De romige smaak van geitenkaas sluit mooi aan op de levendige frisheid van de Sauvignon Blanc. Jong belegen boerderijkaas Deze kaas is heerlijk romig en toegankelijk. De wijn houdt het geheel levendig en sluit naadloos op elkaar aan. Boerderij kruiden kazen ( bijv. fenegriek, paprika-knoflook-ui en brandnetel) De kruidigheid versterkt de groene tonen in de Sauvignon Blanc.



Port Port is vaak zoet en krachtig, met rijke smaken van gedroogd fruit, karamel en noten. Hieronder lees je meer over de drankstijl, kenmerken in de kaas die hier goed bij passen en voorbeelden.


Bij port is het belangrijk dat de kazen de smaak kunnen aanvullen of juist contrasteren. Je kunt de smaak aanvullen met volle, nootachtige tonen. Bij het contrasteren is het belangrijk dat je een kaas koopt met een zoete, zoute of pittige ondertoon. Hier zijn drie topcombinaties bij port:


Roquefort Door de pittig- en zoutigheid gaat deze blauwe kaas heel goed samen met de zoete diepte van port.


Jonge geitenkaas Deze kaas is heel lekker bij witte port of een lichtere stijl: fris, romig en toegankelijk.


Gruyère Deze stevige, nootachtige kaas is niet té intens en past daarom mooi bij een ruby port.



Whisky Whisky is veelzijdig: rokerig, zoet, kruidig en vaak met houtige invloeden. Hieronder lees je meer over de drankstijl, kenmerken in de kaas die hier goed bij passen en voorbeelden.


Whisky kan enorm variëren, van licht en fruitig tot zwaar en rokerig. Omdat whisky vaak krachtig is, moet de kaas contrast bieden of meeliften op de intensiteit. Zo vraagt een stevige whisky meer naar een kaas met power, terwijl een fruitige whisky beter bij zachtere kazen past. Hier zijn drie topcombinaties bij whisky:

 

Comté Deze kaas is nootachtig en licht zoet van toon. Hierdoor past deze mooi bij een whisky met sherry-rijping. Tallegio Een halfzachte Italiaanse kaas die verrassend goed smaakt bij een kruidige whisky.

 

Marijn (oude boederijkaas)

Rijk van smaak met een kristaltoon die mooi aansluit bij de zoetheid van veel whisky’s.



Of je nu geniet van een frisse Sauvignon Blanc, zoete port of je warmt aan een volle whisky. Een goed stukje kaas kan je beleving naar een hoger niveau tillen. Durf te experimenteren en ontdek je favoriete combinaties.


Wil je meer advies? Kom een keertje langs bij ons op de markt, we helpen je graag!



 
 
 

Opmerkingen


bottom of page